Nejlepší zmrzlinárny světa: kopečky jako tenisáky, netající hmota nebo 863 příchutí


Poradíme vám, kde si dát na cestách nejlepší zmrzlinu.

Zmrzlina, to není jen jahoda, vanilka a čokoláda. Po celém světě najdete unikátní podniky, kde výrobu téhle chuťovky povýšili na umělecké dílo. Vybrali jsme pro vás 6 nejzajímavějších, 3 z nich navíc najdete za humny v Evropě. Pojďte si je s námi prohlédnout.

AdobeStock_105912913.jpeg

Kopečky jako tenisáky: Salón Tichy ve Vídni, Rakousko

Retropodnik ve stylu 50. let a zmrzlinářský salón v jednom – podnik Tichy najdete v uličkách vídeňského okresu č. 10 na Reumannplatz a těšit se můžete na obří kopečky velikosti tenisového míče se sladce mazlavým středem a domácí posypkou dle vlastního výběru. Kromě toho najdete v Tichy i speciality jako zmrzlinové špagety nebo zmrzlinové knedlíky.


Tichy_Eismarillen-Knoedel.jpgSpolečná vášeň Čechů a Rakušáků pro knedlíky přebije všechny hádky o Temelín.
 

Zmrzlina, která netaje: Istanbul, Turecko

V Turecku je servírování zmrzliny tak trochu národním sportem a než vám dopadne lepkavá hmota do kornoutu, zhlédnete malé divadlo. Lepkavá hmota, říkáte si? No jistě, Turci totiž svou zmrzlinu nazývají dondurma a vyrábí ji z mléka, cukru, krupicového salepu, pryskyřice masticha a někdy též prášku z kořene orchideje horské. Pokud to se zmrzlinou myslíte vážně, dondurmu musíte ochutnat.


399px-Dondurma_(5065600007).jpgTrochu to připomíná nos princezny Bosany ze Tři veteránů, ale chutná to božsky.
 

Zmrzlinářská akademie: Boloň, Itálie

Kam jinam za nejlepší zmrzlinou na světě, než do proslavené zmrzlinářské akademie v italské Boloni? Škola je tak populární, že nabízí kurzy ve 4 světových jazycích. Celá Boloň je díky tomu doslova prolezlá zmrzlinárnami, stačí koukat po nápisech „Gelateria“, „Cremeria“ nebo „Sorbetteria“ a dost možná vám kopeček do kornoutu nahodí titulovaný zmrzlinář.


Gelato_University.jpgZmrzlinářští m(ag)istři při promoci.
 

863 příchutí: Heladeria Coromoto v Meridě, Venezuela

Zmrzlináři z podniku Coromoto drží Guinnesův rekord v počtu servírovaných příchutí – mají jich na svém kontě těžko uvěřitelných 863. Patří mezi ně např. šunkovo-sýrová, pstruží nebo rajčatová. Ale nebojte, najdete tady i klasiky jako vanilku nebo čokoládu.

Heladeria_coromoto_merida-(1).JPGTady si vybere i ten největší frfňa. 
 

Sorbet s Voltairem: Café Procope v Paříži, Francie

Podle neověřených zkazek tady první sorbet servírovali už na sklonku 17. století a chodili sem na něj Voltaire, Ben Franklin i Napoleon. Vyhlášená pařížská kavárna Procope se dnes kromě domácích zmrzlých dezertů zaměřuje i na mořská jídla. Zkrátka to nejlepší z Francie.

1024px-Inside_Le_Procope.jpgSladké vzpomínky na Francii... doslova.
 

Ledové nachos: Pleased to Meet You v Perthu, Austrálie

Trendy bar Pleased to Meet You servíruje zmrzlinu s nachos, sladko-slanými kukuřičnými lupínky, hoblinkami z manga a jahodovou salsou v retro měkkém servírovacím šálku. Zní vám to bizarně? Nezapomeňte, že jste u protinožců, tady je vše tak trochu vzhůru nohama.

AdobeStock_90525337.jpegPanorama Perthu si nejlépe vychutnáte s kornoutem v ruce.
 

Koření a šafrán: Indie

Ledový dezert kulfi je skutečný světový unikát. Mražený mix koření, oříšků, pistácie, ovoce, kardamomu, růže a šafránu má chuť tak unikátní, že se nedá přirovnat vůbec k ničemu. V Indii je to populární „street food“ a taky jeden z posledních způsobů, jak se neuvařit ve vlastní šťávě. Naservírují vám ho kdekoli přímo na ulici z velkých hliněných hrnců.

green-pan-kulfi,-white-malai-kulfi,-brown-chocolate-kulfi,-yellow-mango-kulfi.jpgHnědé je čokoládové kulfi, žluté má příchuť manga, zelenému se říká "pan kulfi" a bílému "malai kulfi".

Bez zmrzliny by nebylo pořádné léto. Každý ale ví, že po ní můžou rozbolet zuby. A taková návštěva zubaře v zahraničí vás vyjde na víc, než kdybyste vyjedli celý zmrzlinový stánek. Proto nezapomeňte na cestovní pojištění AXA Assistance, se kterým si můžete zaskočit k dentistovi bez obav, že vám vyvrtá díru do peněženky.