Mistrovská díla maďarské kuchyně


Maďarská kuchyně je významným prvkem maďarské kultury a může se pochlubit jedinečnou a osobitou chutí. Dědictví staletého tradičního chovu zvířat, pěstování rostlin a manufakturní výroby formovalo maďarskou gastronomii. Víte, jaká jídla jsou pro Maďarsko typická?

Mistrovska-dila-madarske-kuchyne-(1).jpg

Guláš

Jedním z nejcharakterističtějších jídel Maďarska je guláš. Do Uher se dostal z Turecka, je tvořený nakrájenými masovými kostkami v omáčce s cibulí a kořeněný paprikou. Slovo je odvozeno z maďarského „gulya“ (stádo dobytka) a tureckého slova Asker, nebo také As, což je význam pro vojáka nebo vojsko, tedy Gul As. Název vznikl při obléhání Budína a Pešti Osmany, tedy tureckou armádou v době takzvaného Budínského ejáletu, jehož centrem byl v letech 1541–1686 uherský Budín. Bylo třeba rychle a po dobu mnoha měsíců krmit vojsko. Do velkého kotle se házelo velké množství nakrájeného hovězího masa, různá zelenina a koření, zejména pak pepř, zázvor a kari, vše se jednoduše povařilo a servírovalo vojsku s plackou z obilí. V současnosti je guláš stále populární i u nás v Česku. 

Langoš

Věčným maďarským oblíbencem, který nemůže chybět v nabídce žádného dobrého bufetu, je langoš. Maďarské langoše se staly oblíbeným jídlem stánkového prodeje - tzv. street food. Můžete si je ale snadno připravit i doma. Langoše jsou v podstatě smažené placky z kynutého těsta. U nás se nejčastěji potírají kečupem a česnekem a sype se na ně strouhaný eidam. V Maďarsku jsou obvykle ve variantách se šunkou nebo lečem či potřené zakysanou smetanou nebo s česnekem a sýrem. Slovo langoš pochází z maďarského výrazu láng, česky plamen, protože bylo zvykem, že se opékaly blízko plamenů. Původně se pekly z těsta na chléb a podávaly ke snídani. Nyní už lidé nemají v domech pece, proto se langoše smaží či fritují. Recept se rozšířil z území bývalého Uherska do států, jako je Rumunsko, Ukrajina a Srbsko, na Slovensko, později také do českých zemí.

Rybí polévka

Rybí polévka je, stejně jako guláš, pravou maďarskou specialitou. Polévka může obsahovat více druhů ryb (kapr, sumec, okoun nebo štika) a samozřejmě podle chuti pořádné množství červené papriky, která jí dodává charakteristickou červenou barvu. 

Plněné zelí

Plněné zelí je pravé tradiční maďarské jídlo, které je rozšířené po celé střední a východní Evropě. Maďarská verze se obvykle vyrábí z kysaného zelí, které je plněné rýží smíchanou s mletým vepřovým masem a ochucené zakysanou smetanou, pepřem a paprikou. Plněné zelí se obvykle podává o Vánocích a Velikonocích, ale oblíbeným pokrmem je samozřejmě i v jiných ročních obdobích.

Lečo

V neposlední řadě je nutné zmínit maďarské lečo. Na spoustu omáčky s trochou papriky a několika kousky buřtu zapomeňte. Správně je pěkně husté či zapečené lečo. Ale základní suroviny zůstávají – paprika, rajče, cibule a vejce. Někdy ho Maďaři doplní i o uzeninu a dá se zařadit i do kategorie „co dům dal“.

Dobošův dort

Josef Doboš byl maďarský cukrář, který žil v 19. století a proslavil se dortem z několika korpusů. Každý z plátů se peče zvlášť a natírá se mezi ně máslový krém. Vršek dortu se přelije křupavou vrstvou karamelu. Už v době svého vzniku se stal dort hitem a zastupoval Maďarsko na Světové výstavě v roce 1896.

Jestli se rozhodnete vypravit do Maďarska a okusit tamní dokonalou kuchyni, ujistěte se, že máte správné cestovní pojištění, aby vaše cesta proběhla bez problémů!