Pozor na podvodníky! Zákazníky kontaktují lidé, kteří se vydávají za falešné zaměstnance společnosti AXA. Další informace, co dělat, naleznete zde.
 

Mistrovská díla maďarské kuchyně


Maďarská kuchyně je významným prvkem maďarské kultury a může se pochlubit jedinečnou a osobitou chutí. Dědictví staletého tradičního chovu zvířat, pěstování rostlin a manufakturní výroby formovalo maďarskou gastronomii. Víte, jaká jídla jsou pro Maďarsko typická?

Mistrovska-dila-madarske-kuchyne-(1).jpg

Guláš

Jedním z nejcharakterističtějších jídel Maďarska je guláš. Do Uher se dostal z Turecka, je tvořený nakrájenými masovými kostkami v omáčce s cibulí a kořeněný paprikou. Slovo je odvozeno z maďarského „gulya“ (stádo dobytka) a tureckého slova Asker, nebo také As, což je význam pro vojáka nebo vojsko, tedy Gul As. Název vznikl při obléhání Budína a Pešti Osmany, tedy tureckou armádou v době takzvaného Budínského ejáletu, jehož centrem byl v letech 1541–1686 uherský Budín. Bylo třeba rychle a po dobu mnoha měsíců krmit vojsko. Do velkého kotle se házelo velké množství nakrájeného hovězího masa, různá zelenina a koření, zejména pak pepř, zázvor a kari, vše se jednoduše povařilo a servírovalo vojsku s plackou z obilí. V současnosti je guláš stále populární i u nás v Česku. 

Langoš

Věčným maďarským oblíbencem, který nemůže chybět v nabídce žádného dobrého bufetu, je langoš. Maďarské langoše se staly oblíbeným jídlem stánkového prodeje - tzv. street food. Můžete si je ale snadno připravit i doma. Langoše jsou v podstatě smažené placky z kynutého těsta. U nás se nejčastěji potírají kečupem a česnekem a sype se na ně strouhaný eidam. V Maďarsku jsou obvykle ve variantách se šunkou nebo lečem či potřené zakysanou smetanou nebo s česnekem a sýrem. Slovo langoš pochází z maďarského výrazu láng, česky plamen, protože bylo zvykem, že se opékaly blízko plamenů. Původně se pekly z těsta na chléb a podávaly ke snídani. Nyní už lidé nemají v domech pece, proto se langoše smaží či fritují. Recept se rozšířil z území bývalého Uherska do států, jako je Rumunsko, Ukrajina a Srbsko, na Slovensko, později také do českých zemí.

Rybí polévka

Rybí polévka je, stejně jako guláš, pravou maďarskou specialitou. Polévka může obsahovat více druhů ryb (kapr, sumec, okoun nebo štika) a samozřejmě podle chuti pořádné množství červené papriky, která jí dodává charakteristickou červenou barvu. 

Plněné zelí

Plněné zelí je pravé tradiční maďarské jídlo, které je rozšířené po celé střední a východní Evropě. Maďarská verze se obvykle vyrábí z kysaného zelí, které je plněné rýží smíchanou s mletým vepřovým masem a ochucené zakysanou smetanou, pepřem a paprikou. Plněné zelí se obvykle podává o Vánocích a Velikonocích, ale oblíbeným pokrmem je samozřejmě i v jiných ročních obdobích.

Lečo

V neposlední řadě je nutné zmínit maďarské lečo. Na spoustu omáčky s trochou papriky a několika kousky buřtu zapomeňte. Správně je pěkně husté či zapečené lečo. Ale základní suroviny zůstávají – paprika, rajče, cibule a vejce. Někdy ho Maďaři doplní i o uzeninu a dá se zařadit i do kategorie „co dům dal“.

Dobošův dort

Josef Doboš byl maďarský cukrář, který žil v 19. století a proslavil se dortem z několika korpusů. Každý z plátů se peče zvlášť a natírá se mezi ně máslový krém. Vršek dortu se přelije křupavou vrstvou karamelu. Už v době svého vzniku se stal dort hitem a zastupoval Maďarsko na Světové výstavě v roce 1896.

Jestli se rozhodnete vypravit do Maďarska a okusit tamní dokonalou kuchyni, ujistěte se, že máte správné cestovní pojištění, aby vaše cesta proběhla bez problémů!