Francouzská kuchyně je světoznámá. Croissanty a bagety jsou téměř všudypřítomné a velmi oblíbené pečivo. V tomto článku vám představíme několik stejně ikonických, ale možná méně známých francouzských jídel. Vyhledejte je, pokud si chcete během své dovolené dopřát tradiční francouzské chutě!
Masové pokrmy
Je těžké se rozhodnout, které masové jídlo ve francouzské kuchyni vyzdvihnout, ale tentokrát je to cassoulet. Je to v podstatě fazolový pokrm připravený s klobásami a dalšími druhy masa, například kuřecím. Pokrm se vaří pomalu, ve dvou nebo třech fázích, několik hodin a výsledek je opravdu chutný a sytý.
K dalším tradičním masovým pokrmům patří coq au vin, který se nejvíce podobá dušenému kuřeti na víně. Boeuf bourguignon, což je také pomalu vařený pokrm z hovězího masa. Bouillabaisse je dušená ryba z oblasti Marseille. A samozřejmě nechybí ani šneci. Pro ty, kteří mají chuť na tuto specialitu, je na jídelním lístku slovo escargot.
Vegetariánská jídla
Existuje jen málo evropských jídel, která jsou dnes považována za tradiční a neobsahují maso. Tradiční není ani quiche lorraine, protože tento pikantní koláč s vejci a smetanou se často připravuje se slaninou, ale tu mohou vegetariáni bez obav vynechat.
Ratatouille je však nyní zcela bez masa! Francouzské lečo nejčastěji obsahuje lilek, cuketu, papriku, cibuli a česnek. Pokrm se stal kultovním také díky způsobu přípravy, kdy se zelenina nakrájí na kolečka a úhledně naskládá na sebe.
Dezerty
Na závěr představujeme dva dezerty. Makronky jsou možná známější jako lehké cukroví z mandlové mouky, které se vyrábí ve všech barvách duhy. A tarte tatin se nejvíce podobá jablečnému koláči, ale Francouzi ho také trochu ozvláštnili, protože se peče vzhůru nohama. Tím se jablečná a cukrová náplň zkaramelizuje, takže se chuťově i pocitově velmi liší od námi milovaného jablečného koláče.
Než se však vydáte na cestu za úžasnými chutěmi francouzské gastronomie, ujistěte se, že máte správné cestovní pojištění!