Turecká gastronomie není jen o kebabu. Nomádské tradice tureckých národů, perské, kurdské a arabské kuchyně, to vše ovlivnilo kulturu a rozmanitost východního jídla. Představujeme vám pár méně známých pokrmů, které byste si při cestě do Turecka rozhodně neměli nechat ujít!
Dolma
Dolma je tradiční pokrm, který se vyskytuje v různých variantách v mnoha zemích na Blízkém východě, v oblasti Středomoří a v Asii. Tento pokrm obvykle spočívá v plněných potravinách, přičemž nejběžnější variantou jsou plněné listy vinné révy. Někdy se také připravují plněné papriky nebo rajčata. Důležitou součástí je nadýchaná směs masa (často jehněčího nebo hovězího) s rýží a kořením. Dolma se v Turecku dochucuje piniovými oříšky, koriandrem, skořicí, drobnými sušenými rozinkami a podává se s jogurtem.
Hünkar Beğendi
Hünkar Beğendi je tradiční turecký pokrm, který zahrnuje dvě hlavní složky: masovou omáčku a puré z lilku (baklažánu). Tento pokrm je známý pro svou bohatou a lahodnou chuť a je oblíbený v Turecku a jiných částech Středního východu. Uzený, grilovaný lilek se prolisuje a poté smíchá s mlékem, rozpuštěným máslem, strouhaným sýrem a moukou. Na směs se používá jehněčí maso nakrájené na malé kostičky. Dochucuje se česnekem, solí, pepřem a muškátovým oříškem.
İşkembe Çorbası
Jedním z národních jídel Turků je dušená polévka. Je známá svou specifickou chutí a použitím vnitřností skopového nebo telecího střeva jako hlavní ingredience.
Je považována za „lék na kocovinu“ a konzumuje se často po požití velkého množství raki. Dršťky se nejprve osolí, poté se po pár hodinách odstátí omyjí a dlouho vaří v citronové vodě. Poté se nakrájí na tenké proužky a vaří se, dokud není hotový. Dochucuje se velkým množstvím česneku, octem, lžicí rozpuštěného másla a růžovým pepřem.
Simit
Nejvíce se tato turecká specialita podobá preclíku. Jde o kynuté těsto ve tvaru prstence, zvenku pokryté sezamovými semínky. Většinou jej nabízejí pouliční prodavači, v pojízdných kárách, na podnosech, nebo z věží umístěných umělecky na hlavě.
Co se týče sladkostí, nabízejí se i opravdové speciality, z nichž nejznámější je baklava, ale nejčastější a nejoblíbenější je pistáciová zmrzlina. Kromě toho je unikátní i turecká káva, od roku 2013 je způsob její přípravy součástí nehmotného světového dědictví UNESCO.
Snad nejlepší je zažít rozmanitost turecké kuchyně na vlastní kůži. Před odjezdem si ale nezapomeňte vyřídit
cestovní pojištění, které by mělo být nezbytnou součástí vaší cesty.