Pozor na podvodníky! Zákazníky kontaktují lidé, kteří se vydávají za falešné zaměstnance společnosti AXA. Další informace, co dělat, naleznete zde.
 

Speciální jídla během dovolené


Většina zemí má velmi odlišnou kulturu stravování. Někdy se proto vyplatí nastudovat si, jaké speciality na vás v cílové destinaci čekají. Zvyky místní kuchyně totiž mohou leckdy i překvapit. Zároveň vás ale obohatí novými gastro zážitky. Které země mají opravdu speciální gastronomii?
Specialni-jidla-behem-dovolene-(1).jpg

Japonsko a princip jednoduchosti

V Japonsku má kultura jídla významnou společenskou funkci. Významná část japonské kuchyně je založena na principu jednoduchosti, harmonie a vyváženosti. Důležitou roli hraje vzhled, chuť a vůně potravin. Při přípravě je dbáno na čerstvé suroviny a vyváženou stravu. Japonská kuchyně je známá sushi, tempurou a ramenem. Výčet je velký, převažují originální pokrmy z masa a ryb. Běžnou surovinou je v Japonsku tofu nebo natto (fermentované sójové boby), různá zelenina a mořské řasy. Japonské jídlo je nejen zdravé a chutné, i jeho příprava v tradičních restauracích je velkolepá, a proto se při návštěvě země rozhodně vyplatí najít si autentickou restauraci.

Turecko a jídlo jako součást života

Turecká kultura jídla je bohatá a rozmanitá a podle mnohých patří turecké pokrmy k těm nejchutnějším na světě. I zde je jídlo nedílnou součástí společenského života. Lidé často tráví dlouhé hodiny u stolu a vychutnávají si jídlo a společnost. Mezi typické pokrmy turecké kuchyně patří kebab, baklava, börek, pide (turecká pizza) a köfte (karbanátky). Za velmi důležité považují Turci jak kvalitu jídla, tak i harmonii chutí. Nejen konzumace, ale i příprava jídla je významnou společenskou událostí. Turecké jídlo je známé svou čerstvostí a tradičním kořením. Mezi jejich oblíbené koření patří pepř, máta, oregano a česnek. Masová jídla jsou v turecké kuchyni velmi důležitá, ale existuje také mnoho vegetariánských a veganských možností.

Thajsko a symfonický orchestr chutí

Thajci jídlem také žijí. Díky vlivu Číny, Malajsie, Indonésie, Myanmaru a královských tradičních receptů se řadí thajská kuchyně k těm nejlepším na světě. Kombinace čerstvých bylinek a unikátního koření vytváří komplexní chuť, ve které jim to k sobě ladí jako symfonickému orchestru. V thajském jídle tak nalezneme chutě kyselé, pálivé, slané, sladké, křupavé ale také ingredience lehce kluzké a žvýkací. Snad každý je obeznámen s chutí zeleného kari, křupavého smaženého kuřecího kešu či thajského pad thai (rýžové nudle smažené s vejcem, krevetami, čerstvou jarní cibulkou a klíčky, dochucené pikantní sladkokyselou omáčkou). 

Samozřejmě bychom mohli psát téměř o každé zemi, protože lidé, jídlo a kultura jsou úzce provázány. Dnes, bez ohledu na kuchyni, najdete nejznámější mezinárodní ve všech větších městech.

Ještě než začnete vychutnávat speciality mezinárodní kuchyně, nezapomeňte si sjednat cestovní pojištění, abyste nemuseli řešit žádné komplikace!