Pozor na podvodníky! Zákazníky kontaktují lidé, kteří se vydávají za falešné zaměstnance společnosti AXA. Další informace, co dělat, naleznete zde.
 

Za co je michelinská hvězda?


Slyšeli jste někdy o restauraci s michelinskou hvězdou? A o kuchařích s michelinskou hvězdou? V čem spočívá toto uznání? Kolik hvězdiček můžete nasbírat a jak to souvisí s řízením? Přečtěte si náš článek a dozvíte se to!

Za-co-je-michelinska-hvezda-(1).jpeg

Příběh michelinské hvězdy

V roce 1891 vynalezli Edouard a André Michelinové demontovatelnou pneumatiku. Aby výrobek propagovali, začali zdarma distribuovat mapy s vyznačením hlavních silnic v okolí Paříže a vynikajících restaurací a hotelů podél nich.

Vznikl tak průvodce Michelin, který se ukázal jako velmi užitečný. Průvodce se neustále rozšiřuje a v nových vydáních se do něj zapracovávají poznatky z předchozích zkušeností. Nyní je nepostradatelnou pomůckou pro milovníky jídla po celém světě a je známý jako průvodce po restauracích všude na světě.

Kdo získá michelinskou hvězdu?

Průvodce Michelin hodnotí restaurace na stupnici od jedné do tří hvězdiček s ohledem na řadu kritérií. Restaurace s jednou hvězdičkou jsou příjemnou zastávkou, restaurace se dvěma hvězdičkami stojí za delší výlet a restaurace se třemi hvězdičkami jsou dokonce doporučovány jako samostatný cíl.

Je však důležité si uvědomit, že hvězdička se uděluje restauraci, nikoli šéfkuchaři! V běžném jazyce se michelinská hvězda uděluje šéfkuchaři, ale je to restaurace, která toto ocenění získává. Když ji šéfkuchař opustí, zůstává restauraci, šéfkuchař si ji s sebou nebere. Přesto je to jeho zásluha a všichni to vědí, což je důvod, proč někteří šéfkuchaři mohou hvězdy "hromadit".

Například restaurace Gordona Ramsayho získaly celkem 16 michelinských hvězdiček, zatímco dvě restaurace Alaina Ducasseho získaly nejvyšší tři hvězdičky.

Konkurent

Velkým konkurentem průvodce Michelin je průvodce Gault Millau. Vytvořili ho v roce 1965 kritici jídla Henri Gault a Christian Milau, inspirováni průvodcem Michelin. Jedná se o velmi přísný systém, který hodnotí restaurace 10 až 20 body. Opět se zohledňuje mnoho faktorů, ale zvláštní důraz se klade na kvalitu a čistotu surovin. K hodnocení se používá kuchařská čepice, v černé barvě pro tradiční francouzskou kuchyni a červené pro inovativní kuchyni. Nejvyšší hodnocení 20 bodů a čtyři kuchařské klobouky získala restaurace Megeve, jediná restaurace, která je získala, a to v roce 2004 od šéfkuchaře Marca Veyrata.

Než se však vydáme do nejbližší restaurace s michelinskou hvězdou, nezapomeňme na nezbytné cestovní pojištění!