Každá země se může pyšnit vlastní národní kuchyní a kulinářskými zvyky. Zvlášť v Evropě je kuchyně rozmanitá. V článku najdete několik gurmánských doporučení z našeho kontinentu.
Plánujete navštívit Itálii, Řecko, Polsko, Rakousko či Francii? V každé z těchto zemí najdete specifické národní jídlo, které si, kromě prohlídky zajímavostí v okolí, můžete užít v místních restauracích.
Italská pizza
Pizza je jedním z nejoblíbenějších jídel na světě. Základem je tenký plát z kynutého těsta, který se přelije omáčkou z rajčat nebo zakysané smetany a přidávají se k němu různé druhy zeleniny, houby, sýra a uzeniny či masa, vše zapečené v kvalitních pecích. Mezi charakteristické koření patří oregano a feferonky. Do původní italské pizzy se přidává mozzarella, bazalka a olivový olej a lze přidat další ingredience. Název pizza je od slova picea, které pochází z latinského pincere (hníst). Přestože je Itálie rodištěm pizzy, existuje mnoho verzí, které se vyvinuly a nesou vlastnosti kuchyně jiných zemí, jako je havajská pizza s ananasem a šunkou, mexická pizza s kukuřicí nebo pikantní maďarská pizza s klobásou. „Základní“ pizza bez různých polev, ochucená pouze rajčatovou omáčkou, bazalkou a sýrem mozzarella, se nazývá margherita. Pizza přeložená napůl se nazývá calzone.
Francouzské palačinky a ratatouille
Nejrozšířenějším jídlem francouzské gastronomie jsou Crêpe, neboli palačinky, které přijaly země z celého světa. Neberte je ale jen jako sladké jídlo, existují různé příchutě. Dobré jsou i slané se sýrem, šunkou, zeleninou či vajíčky. A vyhlášená francouzská specialita ratatouille, kterou proslavil kreslený film, stojí také za ochutnání. Je to jednoduché vegetariánské jídlo s pečenou zeleninou a provensálským kořením. Do ratatouille patří lilek, cuketa, paprika, cibule, rajčata, česnek a další přísady na dochucení.
Řecká musaka a souvlaki
Musaka je sice tradiční zapékaný pokrm, připravovaný v oblasti Balkánu nebo Blízkého východu. Nejznámější variantou je ale musaka řecká, která se skládá z vrstev mletého masa, které je podušené s cibulí a česnekem, dále také lilku, rajčat a bešamelové omáčky. Většina verzí je založena na pečeném lilku a rajčatech, které bývají doplněny mletým masem. Řecká verze obsahuje vrstvy masa a lilku, které jsou pokryty bílou omáčkou/bešamelovou omáčkou a poté smaženy. Existují i cuketové, mrkvové a bramborové verze.
Velmi typické řecké i kyperské jídlo je souvlaki. Jde o kousky masa a někdy i zeleniny grilovaných na špízu. Podává se na špejli, ze které se přímo jí, případně v sendviči pita spolu s obložením a omáčkami. K souvlaki si můžete dát třeba tzatziki (česky caciky), okurkový salát s řeckým jogurtem, koprem, olivovým olejem, česnekem, pepřem a solí.
Rakouský řízek
Tradiční vídeňský řízek (německy Wiener Schnitzel) je známý pokrm rakouské národní kuchyně, vyrobený z telecího masa, naklepaný na tloušťku 3-4 milimetrů a obalovaný ve strouhance. Jemná a lahodná chuť telecího dodá řízku onu jedinečnou chuť, kterou významně podpoří také chuť přepuštěného másla, na kterém se smaží. Pokud si plánujete připravit tuto opravdu kvalitní vídeňskou pochoutku, tence naklepaný plátek kvalitního masa obalte v trojobalu a osmažte ve vyšší vrstvě másla dozlatova. Wiener Schnitzel podávejte s lahodnými petrželovými bramborami, bramborovým salátem a nebo kaší.
Polský bigos
Bigos je tradiční polské jídlo ze zelí a masa. Do Polska pravděpodobně přišel spolu s králem Vladislavem II. Jagellem, který toto jídlo podával na jím pořádaných lovech. Existuje řada verzí a způsobů přípravy tohoto pokrmu. V receptech se tradičně objevuje čerstvé i kysané zelí, červené maso, klobása, uzený bůček, houby a koření. Podle staropolské tradice se ke konci vaření přidává i trochu medu. Bigos je lepší ohřívaný další dny. Obvykle se podává v chlebu.
Objevit skvělé lahůdky evropské gastronomie stojí za to, nejlépe v zemích, odkud pocházejí. Před cestou do zahraničí se ale vždy ujistěte, že si sjednáte příslušné cestovní pojištění!