Pozor na podvodníky! Zákazníky kontaktují lidé, kteří se vydávají za falešné zaměstnance společnosti AXA. Další informace, co dělat, naleznete zde.
 

Nejlepší chorvatské jídlo


Znáte peku, pljeskavicu, dalmatský pršut, čevapčiči, soparnik nebo pašticadu? Chorvatská kuchyně je bohatá a rozmanitá. Má i své vlastní palačinky! Poznejte národní chorvatská jídla, některá z nich si určitě najdou cestu k vašemu srdci, nebo spíš žaludku. 

Nejlepsi-chorvatske-jidlo-(1).jpgKaždá oblast Chorvatska má své vlastní speciality a recepty. Chorvatská kuchyně je známá svou čerstvostí a jednoduchostí přípravy surovin, a proto stojí za to ochutnat různé místní pokrmy během návštěvy této krásné země.
 

Peka

Peka je tradiční jídlo, které se připravuje v peci pod žhnoucím dřevem. Obvykle obsahuje maso (často telecí nebo jehněčí), zeleninu, bylinky a olivový olej. 
 

Pljeskavica

Pljeskavica je druh mletého masa, obvykle z hovězího nebo vepřového masa, které se tvaruje do placiček a griluje. Podává se v chlebu a s různými přílohami, jako je například cibule, rajče a sýr.
 

Dalmatský pršut

Dalmatský pršut je tradiční chorvatská varianta šunky, která se vyrábí sušením a zráním. Je obvykle tenčí než jiné druhy pršutu a má velmi výraznou chuť.
 

Čevapčiči

Čevapčiči jsou malé válečky mletého masa, často směsi hovězího a vepřového. Podávají se v chlebu se salátem, cibulí a ajvarem (kořeněným paprikovým dipem).
 

Brodet

Brodet je tradiční rybí pokrm, který má původ na pobřeží Jaderského moře. Obsahuje různé druhy ryb, jako jsou škarpina, trnka nebo rak, vařené v omáčce z rajčat, česneku a různých bylinek. Podává se s polentou nebo bramborovou kaší.
 

Pašticada

Pokrm z hovězího masa, které se dusí v červeném víně s kořením a cukrem. Pašticada se obvykle podává s domácími nudlemi nebo bramborovou kaší.
 

Risotto s mořskými plody

Chorvatské pobřeží je bohaté na mořské plody, a tak je risotto s velmi populárním pokrmem. Můžete v něm očekávat více druhů ryb a mořských plodů.
 

Soparnik

Soparnik je tradiční chléb plněný špenátem, cibulí a olivovým olejem. Je to oblíbený pokrm na ostrově Brač.
 

Palačinky (palacinke)

Palacinke je v podstatě obdoba palačinek nebo lívanců. Jsou často podávány s různými náplněmi, jako jsou džemy, čokoláda, ořechy nebo tvaroh.

Objevte chutě a vůně chorvatské gastronomie. Ještě dřív, než vyrazíte degustovat, si ale sjednejte to správné cestovní pojištění!