Nejlepší chorvatské jídlo


Znáte peku, pljeskavicu, dalmatský pršut, čevapčiči, soparnik nebo pašticadu? Chorvatská kuchyně je bohatá a rozmanitá. Má i své vlastní palačinky! Poznejte národní chorvatská jídla, některá z nich si určitě najdou cestu k vašemu srdci, nebo spíš žaludku. 

Nejlepsi-chorvatske-jidlo-(1).jpgKaždá oblast Chorvatska má své vlastní speciality a recepty. Chorvatská kuchyně je známá svou čerstvostí a jednoduchostí přípravy surovin, a proto stojí za to ochutnat různé místní pokrmy během návštěvy této krásné země.
 

Peka

Peka je tradiční jídlo, které se připravuje v peci pod žhnoucím dřevem. Obvykle obsahuje maso (často telecí nebo jehněčí), zeleninu, bylinky a olivový olej. 
 

Pljeskavica

Pljeskavica je druh mletého masa, obvykle z hovězího nebo vepřového masa, které se tvaruje do placiček a griluje. Podává se v chlebu a s různými přílohami, jako je například cibule, rajče a sýr.
 

Dalmatský pršut

Dalmatský pršut je tradiční chorvatská varianta šunky, která se vyrábí sušením a zráním. Je obvykle tenčí než jiné druhy pršutu a má velmi výraznou chuť.
 

Čevapčiči

Čevapčiči jsou malé válečky mletého masa, často směsi hovězího a vepřového. Podávají se v chlebu se salátem, cibulí a ajvarem (kořeněným paprikovým dipem).
 

Brodet

Brodet je tradiční rybí pokrm, který má původ na pobřeží Jaderského moře. Obsahuje různé druhy ryb, jako jsou škarpina, trnka nebo rak, vařené v omáčce z rajčat, česneku a různých bylinek. Podává se s polentou nebo bramborovou kaší.
 

Pašticada

Pokrm z hovězího masa, které se dusí v červeném víně s kořením a cukrem. Pašticada se obvykle podává s domácími nudlemi nebo bramborovou kaší.
 

Risotto s mořskými plody

Chorvatské pobřeží je bohaté na mořské plody, a tak je risotto s velmi populárním pokrmem. Můžete v něm očekávat více druhů ryb a mořských plodů.
 

Soparnik

Soparnik je tradiční chléb plněný špenátem, cibulí a olivovým olejem. Je to oblíbený pokrm na ostrově Brač.
 

Palačinky (palacinke)

Palacinke je v podstatě obdoba palačinek nebo lívanců. Jsou často podávány s různými náplněmi, jako jsou džemy, čokoláda, ořechy nebo tvaroh.

Objevte chutě a vůně chorvatské gastronomie. Ještě dřív, než vyrazíte degustovat, si ale sjednejte to správné cestovní pojištění!