Jehněčí, skopové nebo telecí maso - pečené na rožni, případně na žhavém uhlí pod poklopem (to platí zejména v severní části země).
Telecí smažené řízky - telecí plátek plněný šunkou a sýrem, obalovaný a smažený v trojobalu.
Ryby - na grilu, dušené s rajčaty a dalšími přísadami, ale také třeba jen jednoduše vařené. Doporučujeme ochutnat například pečeného mořana na víně, sardinky nebo tresku na námořnický způsob.
Plody moře - tj. různí hlavonožci, mlži, ráčci či jiní mořští živočichové. Sépie a chobotnice se smaží nakrájené na kousky, nebo jsou součástí rizota. Jako součást tzv. černého rizota (crni rižot) lze ochutnat např. sépie (sipa), jiné rizoto bývá s chobotnicemi (hobotnica) nebo s olihněmi (lignje ). Dobré jsou i olihně nakrájené na proužky a osmažené.
Pršut - vepřová šunka, uzená v dýmu otevřeného ohniště a sušená proudícím vzduchem.
Pljeskavica, Cevapi - mleté maso připravované na grilu.